14.01.2013

16 OCAK ÇARŞAMBA GÜNLERDEN RİTM TERAPİ...


Bugün günlerden YOGA :)

Yuppiiiii  YOGA vaaarrrrrrrrrrrr    ...........


Şimdiki çocuklar harika ama işleri de bir o kadar zor. Daha ağır çantalar taşıyorlar, bilgisayar ve televizyon karşısında ister istemez daha fazla vakit geçiriyorlar, bu yüzden de daha hareketsizler. Bütün bunlar da ne yazık ki duruş bozukluklarına davetiye çıkarıyor.
Uzmanlar, aileleri uyarıyor ve duruş bozukluğuna çare olarak egzersizi öneriyor.
Çağımızın okul hastalığı: duruş bozukluğu
İyi bir duruş eğitimi nasıl çocukluktan başlıyorsa ileri yaşlarda görülebilecek omurga ağrıları da yine bu yaşlarda edinilen yanlış oturma, eşya taşıma, uyuma alışkanlıklarından kaynaklanıyor.
Özellikle küçük yaşta görülen omurga eğrilikleri;
Okul sıralarının çocukların boyuna uygun olmaması
Bilgisayar karşısında uzun zaman geçirme
Ağır sırt çantası taşıma
Uygunsuz yatak seçimi, yanlış oturma, uyuma alışkanlığı
Aşırı kilolu olma
Görme bozuklukları
Sebebiyle duruşun (vücudun ağırlık merkezinin) değişmesinden ileri gelir. Bunlar dışında yapısal olan ve olmayan skolyoz (kamburluk) da daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkar. Sebebi % 80 bilinmeyen bu hastalığın gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, vitamin eksikliği, şeker hastalığı gibi sebepleri olabilir.
Duruş bozukluğuna çare: Egzersiz
İlköğretim çağındaki çocuklar egzersiz yapmalı mı?
Uzmanlar günümüzde bilgisayar ve televizyon karşısında uzun saatler geçiren, hareketsiz şehir yaşamına mahkum çocukların en az yetişkinler kadar egzersiz yapma ihtiyacında olduğunu,  ancak bu yaş grubun büyüme çağında olmasından ötürü yaşlarına uygun egzersiz planlaması yapılması gereğinin altını çiziyor.
Egzersiz seçiminde şunlara dikkat edin:
  • Ekran karşısında geçen saatleri sınırlandırın: Her şeyden önce ister çocuk ister yetişkin olun bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen saatler sonucu kaslar gerginleşir. Vücut ideal duruşundan uzaklaşır. Bu saatleri mümkün olabildiğince azaltmaya çalışın.
  •  Çocukların yapacağı egzersiz kalp-akciğer sistemi (bisiklet-yüzme-yürüyüş)  kemikleri ve kasları güçlendiren (koşma, atlama, bazı direnç ve ağırlık hareketleri) egzersizler olmalıdır. Ailede kalp, şeker, tansiyon hastalıkları varsa çocuğun aktif bir egzersiz yaşamı sürmesi çok önemlidir.
  • Çocuklar zihinsel ve bedensel gelişimlerine uygun egzersiz programlarına teşvik edilmelidir
  • 13-18 yaş için : YOGA  tavsiye edilir. 
Unutmayın, egzersiz yapmanın başka faydaları da var
Vücut sağlığına olumlu katkılarının yanı sıra; egzersiz disiplini kazanmanın aktif ve sosyal yaşama hazırlanma, obezitenin önlenmesi, entelektüel gelişime katkıda bulunma, stresle baş edebilme ve ruhsal iyilik, konsantrasyon yeteneği, sigara ve madde kullanımı eğilimini azaltma gibi faydaları da var.